Saturday, August 26, 2006

OIC.

after bace blog raja, i got new input about OIC. raja tgk MHI discussing psl OIC ni. dorg claimed OIC ni dh usaha mcm2 demi Palestine & Lubnan. cuma pihak media je tak gembar gemburkan. hmm... well, it's hard to believe. but tq to raja for the info.

this is my point of view. mmg betul maybe pihak media tak cerita ttg ape yg OIC telah dan akan lakukan. media kat mlysia ni kene ubah trend. tak sepatutnya hal artis dijadikan headline di kala pertumpahan darah hebat berlaku di ng2 Islam. tak sepatutnya kita utamakan mereka2 ini sedangkan masih byk lagi isu yg berlaku di luar ng dan di mlysia sendiri. media kena bertindak bijak dlm menyampaikan perkara sebenar. kalau kita lihat Yahoo main page cthnya. terdpt headline pd bhgn 'IN THE NEWS' ttg pergolakan di Palestine & Lebanon. everyday ade. media luar jadikan ia sbg headline. tp media kat mlysia bgmana? kalau umat Islam di mlysia sendiri tak peka & tak care psl umat Islam di negara lain. mcm mane kita semua nk unite? mcm mane nk tolong sedara seislam yg lain? fikir-fikirkanlah. verily, each of us will be accountable in the hereafter for what we've done during we live. itu psl media.

but yg sy nk tekankan di sini ialah negara2 Islam yg join OIC. ape yg sy observe la kan. they such a coward. they're afraid. they're afraid of human more than God. kita tahu ng2 yg join OIC ni mainly kaya raya. i mean Arab & Brunei for example. dorg ade sumber minyak. so knape tak gunekan kuasa yg ada kat atas minyak tu dgn memutuskan bekalan minyak ke US & sekutu2nya? knape tak putuskan utk menggunakan mata wang Arab ketika berdagang dgn US? knape mesti gunakan US dollar jual beli minyak? sedangkan yg menjualnya Arab, tapi boleh dikatakan yg mengikut sahaja adalah Arab juga. knape tak gunakan kuasa yg ade dan sumber minyak yg Allah swt kurniakan utk hentam pihak Barat? yes, kita ade limit kesabaran. but for me, it's enough!

Allah ade sebut dlm alQuran (sy tak ingat ayat mane). Allah kata kita wajib memerangi org2 kafir yg memerangi umat Islam secara keseluruhan...

cube kite revise. dh berapa lame Palestine tu berperang utk dptkan balik tanah dorg? since 1948 if i'm not mistaken. since the Cold War. it's nearly 60 years! so ape saudara2 Islam lain buat ketika umat Islam Palestine disembelih by Zionist? kita kena sentiasa beringat. kepimpinan yg betul2 berlandaskan agama dan menjadikan alQuran sbg rujukan sgt2 penting. bila kita tolak ini semua, bermakna kita menolak suruhan Allah sedangkan Allah yg menciptakan kita. Dia tahu kelemahan kita. bila kerajaan sama ada di mlysia atau ng arab atau ng2 Islam lain tak amalkan ape yg disuruh, maka inilah jadinya. Islam jadi huru hara. dlm Islam sendiri dh ajar ttg politik, bagaimana Nabi saw memerintah ng Islam yg pertama iaitu Madinah al Munawarrah. kita patut ikut ape yg Nabi buat. mcm mane Nabi bijak memerintah pd waktu itu. bukan semua yg menghuni Madinah beragama Islam. tapi Nabi cerdik, Nabi bawa mereka slow2 dan dedahkan dorg kpd Islam. Nabi buat Piagam Madinah. dlm tu ade hak2 org Islam dan bukan Islam. alhamdulillah non muslims masa tu boleh accept. semuanya atas kebijaksanaan Nabi Muhammad saw.

sekarang, sejak jatuhnya Kerajaan Uthmaniyyah pd March 1924 oleh Kamal Attaturk (go to hell with him!), umat Islam dh berpecah belah. makin senang Barat menjajah dr segi pemikiran mahupun physically. obviously, apabila ng Islam sendiri makin lemah apabila hanya mampu menunggu perjanjian damai dipersetujui dan ditandatangani oleh kuasa2 Barat. janji tinggal janji. umat Islam terus diperangi. di mana2 shj. US salahkan alQaeda psl 9/11 sekaligus mencemarkan nama baik Islam. main point nak serang Iraq & dapatkan bekalan minyak kat sana. Britain pulak kes letupan bom kat keretapi bwh tanah. the aftermath, org2 Brit sendiri mengalami Islamophobia yg semakin meningkat. maka, sampai bilakah kita sbg umat Islam akan terus tersepit?

janji Allah adalah benar. akan tiba masanya umat Islam akan kembali bangkit. kita yg takde kuasa ni, just mampu berdoa dan terus berdoa...

erkk.. dh terpanjang pulak... just share my thoughts... okla, go back to work...

fullstop~

3 Comments:

Blogger f a said...

to be exact, berita hiburan boleh menarik lagi ramai pembaca daripada berita pergolakkan di asia barat. just tengok aje masa AF, Malaysian Idiot (sori, salah eja), Rock Unite dan seangkatan dengannya. ramai yang sanggup duduk berejam2 kat depan tv (or kat kafe) just nak tengok bendalah tu shj. tapi kalo time berita, just berapa banyak je yang ambil perhatian. seriusly, rakyat kita lagi suka berhibur (or lagi tepat, para remaja kita).

tapi, basically not all macam tu. ade jugak yang 'takut' nak mengikuti berita pasal memikirkan kita tak dapat berbuat apa apa. PBB secara terang terangan mengikut telunjuk barat. and OIC? just takut dengan kuasa lebih besar (more political issues). tak perlu amik kat arab tu, pikir sahaja kita kat mesia ni. apa kerajaan kita buat untuk memerangi Israeli. just boikot barangan dari diorang? and ayat tu sendiri pon bukan dari orang goverment, betul tak? tolong hantar askar setelah lebih setengah abad berperang???

teringat plak mase cerita pasal ni kat kawan, die ade cakap gak.. "kalo betul la OIC ade tolong, kenapa diorang tak tunjukkan bukti" - nazri a.k.a jeweng :)

err. rasanya dah panjang sangat ni (komen yang panjang). hehe.. ape apehal pon, pasal 911, just check-out dis link:

http://reopen911.org/

August 27, 2006 10:36 PM  
Blogger burung_jenjang@k9 said...

yerp, mmg betul tu! sokong2! mmg mlysia ni takyah nk ckp ape la.. mahsyuk dgn hiburan. ade survey dibuat kat student2 UKM (my fren told me), dorg tatau perkembangan palestine & lebanon.. so this is the fact! susahnye bler mahasiswa sendiri yg mengaku sbg golongan terpelajar tak amek kesah.. obviously, they don't think globally! bagaikan katak di bwh tempurung.. jgn jadi mcm org jepun dh lerr... muka Bush pon tak kenal.. lagi parah! psl dunia luar? takyah r tanye kat dorg, u're absolutely wasting ur time!

well, that's why i did mentioned in my latest post.. psl for me, it's hard to believe yg OIC dh wat byk mende.. where are the proves nway? kata mlysia pengerusi OIC n bukan ke gov mlysia ni control media.. so why not gov terangkan satu persatu ape yg OIC dh wat selama ni thru media? amacam? agree? sorry la, sy takleh accept groundless statement... i'm not that fool.. we need to think, bukan merely accept bulat2 je..

tq raja for the reopen 9/11 link. mmg tercari2.. ade kwn kat zambia nak :)

owh btw, pernah tgk Fahrenheit 9/11 by Michael Moore (an american himself), any of u guys? kalo ade pls raise up ur hands.. he2!

August 28, 2006 12:58 AM  
Blogger burung_jenjang@k9 said...

owh lupe.. bukan takat AF, Mlysian Idiot (sori, salah eja) n etc. Ingat tak World Cup? rasenye majority umat Islam dh lupekan 'seketika' isu Palestine.. hanya kerana sebiji bola yg diletakkan ditgh2 pdg, sume tertarik utk mengetahui sapekah yg berjaye sumbat bola tu ke dlm gol. palestine? owh, break jap dr amek kesah psl palestine..

crite psl bola, i'm confuse knape org islam pakai jersey England and Portugal. sbb rasenye kat jersey England (dh terang lg bersuluh) menunjukkan tanda cross.. sama gak dgn jersey Portugal cuma tak nampak dr jauh.. sape yg beli jersey Portugal tu, try check... ade je..

August 28, 2006 1:07 AM  

Post a Comment

<< Home